Konyhakömény
2005.08.07. 10:29
A konyhakömény szélhajtó, emésztést elősegítő, de fokozza az epetermelést és epeürülést is. Gyakori alkotórésze a gyomor- és bélrendszer görcseinek oldására használt készítményeknek. Ajánlják további egyéb gyógynövényekkel kombinálva ideges eredetű gyomorpanaszokban, csecsemők és gyermekek hasfájásának oldására is. Alkalmazása különösen a gyermekgyógyászatban terjedt el ...
Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó konyhakömény egyike a Föld legelterjedtebben használt, kedvelt fűszernövényeinek. Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak egyaránt ismerték és gyógynövényként is számon tartották. A középkori kolostorkertekben mindig megtalálható volt. A korabeli megfigyeléseket és javallatokat napjaink tudományos ismeretei igazolták. Gyógyászatban termésének illóolaját használják, melynek jellemző komponense az illatot is adó karvon és limonén. |
|
Konyhakömény |
|
A konyhakömény szélhajtó, emésztést elősegítő, de fokozza az epetermelést és epeürülést is. Gyakori alkotórésze a gyomor- és bélrendszer görcseinek oldására használt készítményeknek. Ajánlják további egyéb gyógynövényekkel kombinálva ideges eredetű gyomorpanaszokban, csecsemők és gyermekek hasfájásának oldására is. Alkalmazása különösen a gyermekgyógyászatban terjedt el kamillavirágzattal, édeskömény- és/vagy ánizsterméssel együtt.
Prof. Dr. Kéry Ágnes |
|
Kömény
A köménymag kiváló aromáját, illatát már a Biblia is megemlíti. Az első évszázadban élő konyhamestertől, Apiciustól fennmaradt receptben már szerepel a köménymag mint a zöldségek és halak ízesítésére használatos fűszer. A középkori konyhában a levesek, babból és káposztából készült ételek ízesítésére használták. Később ez a kellemes aromájú fűszer a különböző sütemények, de főként a kenyér készítésénél kapott főszerepet. A magyar konyhában is alapfűszerként használatos köményt nem szabad összetéveszteni a római köménnyel, amelynek színe általában világosbarna, de lehet zöldes vagy zöldesszürke is. Főként az indiai és az észak-afrikai konyhákban használatos, manapság az európai ízkultúrában kisebb szerepe van. Általában fahéjjal és sáfránnyal vegyítve párolt húsételek és zöldségfélék készítéséhez használják. Az indiai konyha egyik legkedveltebb fűszere a fekete kömény, amelynek aromája kevésbé intenzív. Felhasználás előtt szárazon hevítik, általában főzelékek és hüvelyesekből készült ételek ízesítésére használják. A Földközi-tenger vidékén őshonos az édeskömény, amelynek hajtását a rómaiak zöldségként fogyasztották, magvaival főként a mártásokat és a szabad tűzön készült pecsenyéket fűszerezték. Az édeskömény az egyik legaromásabb fűszer, illata az ánizsra és a kámforra emlékeztet | Halász János
|